Aktualno

Ukradli del Mušičevega spomenika: Izvajalec bo moral poskrbeti za rekonstrukcijo

Mnogo občank in občanov je bilo vznemirjenih zaradi nove podobe znamenitega Mušičevega spomenika na Glavnem trgu, ki jo je ta dobil po obnovi. Slednji je namreč ostal brez “zvezde”.

Številni so v tem videli namero obstoječe oblasti, tako rekoč lokalni odmev desnega populizma, ki želi odstraniti sledove levičarstva, s katerim je bil zaznamovan partizanski boj.

Po informacijah, ki smo jih pridobili s strani Mestne občine Novo mesto in Zavoda za varstvo kulturne dediščine Novo mesto (ZVKD) je resnica nekoliko bolj banalna. Občina je izvajalcu obnove Glavnega trga (družbi CGP) naložila, da v času obnove spomenik deponira in ga potem v enaki obliki postavi nazaj. V tem času je prišlo do kraje dela spomenika.

Občina je izvajalcu naložila, da mora poskrbeti, da bo spomenik na koncu tak, kot je bil pred obnovo, se pravi, da bo moral pod pogoji, ki jih bo postavil ZVKD, rekonstruirati stilizirani triglav, vključno s peterokrako.

Kot so nam pojasnili na ZVKD, je izvajalec že izdal vlogo za kulturno-varstveno soglasje, ZVKD pa je izvajalcu svetoval glede izbire pasarja ter mu posredoval originalne načrte spomenika in informacije o sestavi materiala. Po zadnjih informacijah bo zadeva urejena v prihodnjih tednih.

Spomenik je sicer vpisan v register kulturne dediščine pod številko 8720. Postavljen je bil leta 1952. Osnovni element spomenika je gotski steber iz hiše Glavni trg 26. Je na podstavku, na vrhu zaključka je bronast stiliziran Triglav z zvezdo. Obdajajo ga stebriči.

fotografija: Judita Podgornik Z. (ZVKD)

Članek je bil nazadnje posodobljen

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*