Aktualno

Predlog uvedbe participativnega proračuna v Mestni občini Novo mesto

Občinska svetnika Uroš Lubej in Maja Žunič Fabjančič bosta v okviru razprave o proračunu Mestne občine Novo mesto predlagala uvedbo participativnega proračuna v naši občini. To pomeni, da bi občanke in občani dobili pravico, da predlagajo projekte in o njih tudi glasovali. Participativni proračun je eden najbolj uspešnih mehanizmov neposredne demokracije.

KAJ JE PARTICIPATIVNI PRORAČUN

Participativni proračun poznajo številna sodobna mesta po Evropi in svetu. Pri nas so ga že uvedli v Ajdovščini in v nekaterih drugih občinah. Njegovo delovanje lepo ponazarja naslednje shema:

“Gre za nadgradnjo obstoječega financiranja projektov krajevnih skupnosti. S potrditvijo predlaganih amandmajev bi proračun Mestne občine Novo mesto bistveno bolj približali realnim potrebam krajank in krajanov, poraba proračuna bi bila bistveno bolj transparentna, v odločanje o skupnih zahtevam pa bi bili povabljeni vsi občani in občanke Mestne občine Novo mesto,” pravita predlagatelja.

Pred glasovanjem predloge preuči občinska uprava in v sodelovanju s sveti krajevnih skupnosti izloči vse tiste, ki niso skladni s cilji in zmožnostmi občine. Predlagatelj predlogov je lahko tudi svet krajevne skupnosti (kakor seveda tudi člani svet posamezno). Predlogi in glasovanja se izvedejo v letu 2020, izvedba projektov je v letu 2021.

VSAKI DVE LETI BI INVESTIRALI MILIJON EVROV ZA KRAJEVNE SKUPNOSTI IN ZA MLADE

Predlagatelja predlagata, da participativnemu proračunu nameni 1.000.000 evrov občinskega denarja, pri čemer bi se ta denar zagotavljal vsaki dve leti. Prvo leto bi bilo namenjeno zbiranju in selekcioniranju predlogov ter glasovanju, drugo leto pa izvedbi. Sredstva se razdelijo v pravičnih deležih med krajevne skupnosti (npr. po kriteriju števila prebivalcev in po drugih relevantnih kriterijih).

Posebno pozornost predlagatelja namenjata skupini mladih. Pravico predlagati in glasovati o projektih bi namreč imeli tudi mladi od dopolnjenega 15. leta starosti. Prav tako bi mladi tvorili posebno skupino (poleg krajevnih skupnosti). Sredstva bi se torej razdelila med 23 krajevnih skupnosti, 24. “območje” pa bi tvorila skupina mladih.

Uresničitev predloga bi po mnenju predlagateljev povečala kakovost življenja občank in občanov, še bolj povezal lokalne skupnosti, okrepil participacijo, vključenost in demokracijo. S potrditvijo predlaganih amandmajev bi proračun Mestne občine Novo mesto bistveno bolj približali realnim potrebam krajank in krajanov, poraba proračuna bi bila bistveno bolj transparentna, v odločanje o skupnih zahtevam pa bi bili povabljeni vsi občani in občanke Mestne občine Novo mesto.

Članek je bil nazadnje posodobljen

1 komentar

  1. Pri osnovni šoli na Malem Slatniku v letu 2019/20 še kar nimamo igrišča in otroci primernih igral. Mislim da bi bil že končno čas da se to uredi.

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*