Posredovane pobude

Vandalizem na Pumpnci?

Kot vsakdanja sprehajalka vsakodnevno opažam, da se na omenjeni lokaciji dogaja vandalizem, vsakodnevno pijančevanje, dretje ipd. Problematiko sem omenila tudi g. Habjanu, a me je samo zavrnil in ni želel nadaljevati pogovora. Človek se vpraša, kako občina dovoli vso nesnago in navlako (zelena luč nad pink ponk mizo, nekakšen kamin, šah ipd.) Vse skupaj zgleda kot v Žabjaku oz. še hujše… Omenjeni Zavod od občine prejema sredstva cca, 21.000€ od ustanovitve, nihče pa ne ve za kakšne namene se ta denar porablja. Mislim, da bi se morala ta klošarija odstraniti….

ODGOVOR ZAVODA ZORA, BLAŽ HABJAN

Kot odgovorna oseba zavoda ZORA, ki je najemnik prostora okoli črpališča za vodo Slovenskih železnic imenovanega Pumpnca, se odzivam na opažanja gospe sprehajalke glede izgleda in dogajanja na tem prostoru. Najprej naj povem, da me najverjetneje zamenjala z nekom, saj se pri najboljši volji ne spomnim, da bi mi kdo od sprehajalcev omeni kaj od navedenega in da se o problemu ne bi želel pogovoriti.  Sprehajalki bi želel pojasniti tudi, da je MO NM od 21.000 evrov nakazanih Zavodu Zora od leta 2014, za program Knjižnice pod krošnjami na Pumpnci namenila 5050 evrov (cca 1200 na leto za okoli 30-40 dogodkov letno). Za vsak cent se ve, čemu je bil namenjen, saj je treba vsako leto zahtevek za izplačilo opremiti s kopijami računov in vsebinskim poročilom. Izkoriščam priložnost, da se za sodelovanje MO NM tudi na tem mestu zahvalim.

Tako kot sprehajalka, pa žal ugotavljam, da je za razliko od prejšnjih treh let, v zadnjem letu prihajalo kar pogosto do ekcesnih vedenj ljudi, ki so se zadrževali v bližini Pumpnce.  Popoldansko-večerno pijančevanje in dretje na sosednji parceli smo lahko zaznali tudi trikrat, ko so kasneje v nočnih urah vandali rovarili po parceli in objektu Pumpnca. Enkrat so nam uničili prek 200 knjig, omenjeni kamin in štiri zaboje za knjige, ob enem vdoru v objekt so nam uničili dva računalnika, enega prenosnega, ojačevalec, kavomat, kamero, vrtalnik, brusilko,… enkrat pa so bili zaloteni in uspeli uničiti le ključavnico. Tudi pred tem, vse dokler ni občina poleti postavila betonskih preprek na sprehajalno pot (žal je tako zaprla tudi edino mogočo intervencijsko pot na sprehajališče), so nas na Pumpnci in sprehajalce Župančičevega sprehajališča, z objestno uporabo avtomobilov po sprehajališču, ustrahovali uporabniki sosednje parcele. Zato upamo, da bo občinska inšpekcijska služba preko zime ugotovila, da Odlok o ureditvenem načrtu za športno-rekreacijski park Portoval ne predvideva takšnih objektov, kot se je pojavil na sosednji parceli in ter odredila umik tega objekta, ki privablja nepridiprave.

Za razliko od omenjene lope, postavitev luči ob obstoječem objektu tudi na tem območju ni sporna. Ker estetika ni univerzalni pojem, se v ureditev okolice Knjižnice pod krošnjami na tem mestu ne bi spuščal. Se pa vedno znova pogovarjamo o tem uporabniki Knjižnice pod krošnjami in jo skladno z možnostmi tudi spreminjamo.

Blaž Habjan

Status pobude: Posredovano Zavodu Zora, 21. 12. 2018.

Članek je bil nazadnje posodobljen

1 komentar

  1. Naj poudarimo, da v nadaljevanju besedila ne navajamo očitkov temveč podajamo trdna dejstva, podkrepljena s konkretno dokumentacijo. Želimo, da obiskovalci in bralci tega portala berejo tudi našo plat, ter tako ustvarijo lastno, realno in objektivno mnenje.

    -v sklopu svojega zavoda ZORA oz. Knjižnice pod krošnjami samo ti prodajaš in omogočaš alkohol in to v velikih količinah.

    -pri tebi se zadržujejo in celo prodajajo alkohol nezaposlene velikokrat vinjene in problematične osebe. Čez poletje je “Slovak” – Miro celo živel v objektu SŽ katerega najemaš, sam si v času, ko smo še aktivno sodelovali, večkrat omenil, da so tudi tvoje (še vedno) redne stranke odtujevale stvari in denar. Nekdo nam je odtujil mizo za namizni tenis, si morda pozabil? Eno leto pogrešamo tudi fotoaparat in moj službeni računalnik, katerega so ukradli nepridipravi v objektu katerega najemaš. Nepridiprave smo tudi zalotili na delu med odtujevanjem kavomata in mlina, dobro veš.

    -Zavod ZORA opravlja dejavnost v objektu, ki se ruši oz. razpada, kateremu odpada strop in ima slabo statiko…

    -brez papirjev si postavil večji nadstrešek (ga uprl na spomeniško zasčiten objekt) nad tvojim gostinskim – točilnim pultom.

    -tvoje stranke knjižnice pod krošnjami se že peto leto vozijo in parkirajo pri objektu katerega najemaš prav tako tudi na privatnem zemljišču zgoraj. Ta problematika ni sveža, tvoje stranke pa to počnejo še vedno kljub preprekam MONM.

    -predvidevamo, da tudi zate veljajo naravovarstvene smernice in tudi tvoji posegi v prostor: vkop in postavitev betonskih stopnic na naravovastvenem zaščitenem pasu, splav, kamin in ostale ureditve, so v nasprotju z ureditvenim načrtom ŠRC Portoval.

    Na sosednji parceli vaš program žal opažamo drugače, več kot očitno to opažajo tudi mimoidoči. Sami smo poleg postavitve lope in pridobivanje vseh potrebnih soglasij in dovoljenj, v štirih mesecih sezone izvedli več kot 30 brezplačnih delavnic za vse generacije (Joga z Jano, Shaolin Kung Fu, Izdelava Orgonita, otroške delavnice kot so Moj gozdiček v kozarcu, Moj hotek za žuželke, pogovorni večeri,..) in to brez kakršnekoli pomoči iz razpisov. Delavnice so bile odlično obiskane, udeležilo se je veliko družin, otroški obrazi so bili vsakodnevno nasmejani, za razliko vaših.

    Vandalizem ugotavlja policija, nobeden od nas in naših obiskovalcev ni bil kazensko ovaden ali preganjan! Naj omenim, da je policija tudi pri nas zabeležila vandalizem med drugim tudi požig (štiri hrastove klopi, mizo ipd…)

    V razmislek, ker smo še vedno inšpekcijsko obravnavani zaradi “sporne” postavitve lope, širšo javnost zanima, zakaj se ne obravnavajo tudi tvoji posegi in ureditve, katere so prav tako v nasprotju z smernicami in Urbanističnim načrtom ŠRC portoval, kje je gradbeni inšpektor in kje okoljski? Smo namreč zelo tesni sosedje. Morda pa žal pred zakonom nismo vsi enaki.

    Lep pozdrav!

    Sosedje s spodnje parcele

Napiši komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*